In de vorige blog vertelde ik over muizen en een niet functionerende muizenval. Nou, dat is nu voorbij. Ik heb een uitstekend functionerende muizenval. En diervriendelijk. Bij Martin van de dierenspeciaalzaak gekocht en veel geleerd over muizen.

Blaas

Ze hebben geen blaas dus laten hun urine gewoon lopen wanneer ze aandrang hebben. En dat is tegelijkertijd een geurspoor voor andere muizen zodat ze weten wat de route door het huis is. Muizen lijken lichtelijk autistisch en lopen door het huis volgens een vaste route. En in die route staat als een soort spoorwegovergang mijn nieuwe muizenval.

Bijna jammer dat er maar 1 muis in de val past. Al 4 dagen op rij vind ik ’s morgens een muis in de val en geen idee hoeveel dagen dat nog doorgaat. Als ik ga lopen met de labrador mag de muis mee naar het bos. Als je muizen namelijk te dicht bij je huis los laat, zijn ze heel snel weer terug. Het zijn betere spoorzoekers dan mijn labrador. En dat is een jachthond!

Kabouterbos

Ja en dan loop je met zo’n muis in de muizenval en de labrador richting kabouterbos. Vind ik wel een mooi bos om muizen los te laten. Past ook goed bij elkaar: muizen en kabouters. En je kijkt onderweg af en toe naar de muis. De val is namelijk doorzichtig. Eerst nog wat beslagen omdat de muis toch lichtelijk in paniek is en gaat hyperventileren. Als muizen dat kunnen tenminste.

De muis kijkt je dan aan met zijn angstige kraaloogjes. En dan ga ik tegen m praten. Dat ie fijn naar het bos gaat, wordt vrijgelaten en naar zijn muizenvriendjes mag. Er is tenslotte al een hele muizenkolonie bij de kabouters in het bos. De labrador loopt me dan aan te kijken of ik kinds ben geworden. Maar ja, dan geef ik haar gewoon een brokje en dan heeft ze het nergens meer over.

Youri

Als een soort Lenie ’t Hart (die zeehonden vrijlaat) plaats ik de val met muis op een boomstronk in het bos en open de klep om de muis zijn vrijheid te geven. De meeste muizen springen er als een haas vandoor en kijken niet op of om. Ze kunnen echt enorm hoge- en grote sprongen maken. Kangoeroemuizen dus. De muis van gisteren sprong weg en draaide zich nog even om en keek me aan. Alsof ze me wilde bedanken voor het vrijlaten.

De muis van vandaag heb ik zelfs een naam gegeven: Youri. Hij ging namelijk steeds ondersteboven in de val hangen, met zijn poten in de ringen.  Onderweg naar het bos deed ik mijn therapieding (je mag weer lekker naar je vriendjes etc.), zette de val op de boomstronk en deed de klep open. En de muis….. bleef gewoon zitten. Hmmm drempelvrees, dat kan. Ik even schudden zodat ie er half uitviel. En… toen kroop ie terug in de val. Helemaal in de hoek.

Muis met heimwee? Of een asielzoeker die niet uitgezet wilde worden? Stukje verder gelopen in de bos en nog een keer geprobeerd. Nope, hij wil niet. Na enig aandringen – lees: harder schudden – kwam ie er helemaal uit en sprong het bos in. Op zoek naar een nieuwe woning.

Het kan best een andere muis zijn, maar ik zag net vanuit het raam een muis in de achtertuin lopen. Ik zou zweren dat ik ie op zoek was naar een woning. Een woning met een klapdeur.