Aan de voorkant van mijn vakantiebungalow is een bos. Erachter trouwens ook, maar daar gaat het in deze blog niet over. Het bos aan de voorkant heet in de volksmond ‘het kabouterbos’. Is het dan zo’n klein bos? Word je boven een bepaalde lengte niet toegelaten in het bos? Nee hoor, ik leg het ff uit. Aan het begin van het kabouterbos, vlakbij het station, ligt het Veluwetransferium.

Met een uitkijktoren, speelplaats, restaurant en een bezoekerscentrum van staatsbosbeheer. Heb je een kinderfeestje (tot een jaar of 7) en je wil wat leuks doen en ze een beetje afmatten? Ga dan naar het bezoekerscentrum en haal (koop) rode mutsjes, een kaart, eten en drinken om met de kinderen de kabouterroute in het bos te lopen. Dat laatste is de reden waarom het bos, het kabouterbos heet.

Ik loop iedere dag met mijn labrador in het kabouterbos. Sinds een jaar of 5 kom ik af en toe een droefgeestige man tegen met een hond. Een basset (zie plaatje) genaamd Happy. Bij een basset denk ik aan het verhaal van de hommel.

In de jaren ’30 van de vorige eeuw vond aerodynamisch onderzoek plaats naar het vliegen van een hommel. Door zijn gewicht in verhouding tot de kleine vleugels en de lage snelheid waarmee hij zich voortbeweegt, is vliegen voor een hommel onmogelijk. Dat was de conclusie. En de hommel? Die kent dat onderzoek niet en vliegt gewoon.

Daar denk ik aan als ik Happy zie staan. Door het behoorlijke (over)gewicht en zijn korte pootjes in verhouding tot zijn lengte, is lopen volgens mij onmogelijk. Met een skateboard zou het gaan, maar zelfstandig: no way. Maar Happy kent deze overwegingen niet en liep gewoon vrolijk op mijn labrador af toen ze elkaar voor het eerst tegenkwamen.

Wie noemt zijn hond nou ‘Happy’ zou je zeggen? Nou, die naam past zeldzaam goed bij de hond. Zie je m lopen met zijn droefgeestige baas dan lijkt ie op zijn baas. Het leven is geen lolletje, het glas is alweer half leeg. Weight watchers heeft weer niet geholpen. Ik geef er maar een draai aan. Totdat Happy de labrador ziet. Hij transformeert in zijn naam en rent – nou ja: beweegt – op Lara af. Ieder onderdeel van zijn lichaam beweegt wanneer Happy probeert te rennen.

Ik word echt vrolijk als ik Happy zie.