Jullie weten dat ik als ‘Frans J, wooncrimineel’ (dankjewel voor de omschrijving Kees) tijdelijk in een vakantiewoning woon. Ik sta daar ingeschreven, tot grote vreugde van zowel de afdeling burgerzaken als van de afdeling bouwen & wonen. Burgerzaken, omdat ik dan een woonadres heb en bouwen & wonen zodat ze dan een adres hebben om hun brieven heen te sturen om me te laten weten dat ik illegaal op dat adres woon.

Woonadres

Ongeveer 1,5 week geleden zag ik een kaartje van postnl tussen mijn deur zitten. De bezorger was aan de deur geweest met een pakket waarvoor getekend moest worden en had mij niet thuis getroffen bla bla bla. De volgende dag tussen 10-12 uur kwam de bezorger het nogmaals aanbieden. Ehhh, ik woon hier tijdelijk dus het adres gebruik ik vrijwel niet – al helemaal niet voor pakketjes – en de enige post die ik krijg is van de gemeente om me te vertellen dat ik er niet mag wonen.

Het is wel komisch. Ik gebruik het adres niet omdat ik er tijdelijk woon. Maar het is mijn woonadres omdat burgerzaken van de gemeente graag wilde dat ik me zou inschrijven. En de enige post die ik krijg, zijn de dreigbrieven van de afdeling bouwen & wonen van diezelfde gemeente! Dit is toch fantastisch! Alleen maar door wooncrimineel te zijn hou ik 2 afdelingen van de gemeente aan het werk.

Terug naar de bezorger van postnl die tussen 10-12 uur zou komen. Die kwam dus niet! Maar goed dat ik er niet voor ben thuisgebleven. Maar laten we positief blijven. Hij kwam nog wel dezelfde dag en wel om 1630 uur. Er zijn ook brieven die jaren zoek zijn dus ik heb nog mazzel. Hoewel? Het pakketje bleek een aangetekende brief te zijn. Van bouwen & wonen. Een dreigbrief, bestaande uit 3 pagina’s, 2-zijdig bedrukt. Dat dan weer wel. De gemeente doet alles voor een beter milieu tenslotte.

Pagina allergie

Volgens mij heb ik jullie nog nooit van mijn allergie verteld. Die is ontstaan na jarenlang door de overheid te zijn ingehuurd. En na het lezen van talloze rapporten van minimaal 50 pagina’s. Ieder rapport bij de overheid bestaat uit minimaal 50 pagina’s. Tegenwoordig gebruiken ze wel een communicatie- en designafdeling. Dus je hebt dan een rapport van minimaal 50 pagina’s op glossy paper in een moderne styling met hippe kleuren, flitsende foto’s, mooie grafieken en iets minder ambtelijke teksten. Maar ja: het blijft een rapport met minimaal 50 pagina’s.

Beste overheid of bedrijf of medemens: ik lees geen rapport van minimaal 50 pagina’s. Tenzij er ‘boek’ op de kaft staat, maar dan lees je het meestal voor je plezier. Doe eens gek! Beperk het tot 1 A4-tje. En als dat niet lukt: op een half A4-tje. Terug naar de brief, die dus buiten de norm van 1 A4-tje viel. Dus ik lees m niet.

Dubbele brieven

Gelukkig stond er een telefoonnummer op de brief , ik bellen en krijg de ambtenaar van bouwen & wonen aan de lijn. Ik vraag: ‘wat is er veranderd sinds ons vorige gesprek’. Antwoord: ‘niets’. Ik: ‘oke, hoelang kan ik nog in de vakantiewoning blijven totdat jullie € 5000,- euro per maand van mij gaan vorderen?’ Antwoord: ‘6 maanden’. Daarna wilde ze de hele handhavingsprocedure gaan uitleggen, maar die hoefde ik niet meer te horen. Stond tenslotte ook in de brief die ik niet wilde lezen omdat ie te lang is. Ik kan gewoon nog 6 maanden wooncrimineel zijn, daar ging het mij om.

Ik kreeg een paar dagen later nogmaals dezelfde dreigbrief, maar nu via de gewone post. Nu begrijp ik het ff niet meer. Ik krijg een aangetekende dreigbrief en ik teken daarvoor zodat de verzender (de gemeente) weet dat ik m in ontvangst heb genomen. Waarom stuur je me dan een paar dagen later nog een keer dezelfde brief. Voor de zekerheid? De printer had m toch 2 keer afgedrukt? Een leesbril heeft 2 glazen? Ik weet het niet. Kan iemand bij bouwen & wonen me dat uitleggen? Liefst telefonisch of per mail, want ik heb al brieven genoeg.

Ik kan er niets aan doen. Ineens krijg ik de associatie met de brulbrieven uit de Harry Potter films.