Zoals jullie weten schrijf ik regelmatig over mijn hond. Ook wel lekker makkelijk natuurlijk, want altijd in mijn comfortzone. Honden lopen niet over je heen. Nou ja, niet letterlijk dan. Dit weekend heb ik voor het eerst in mijn leven echt met paarden te maken gehad en die lopen wat makkelijker over je heen. Tot nog toe zag ik ze vooral op afstand, achter een hek en ik deed niet meer dan het paard heel voorzichtig aaien (ze kunnen bijten was mij ooit verteld).

Paarden worden regelmatig ingezet in coachingstrajecten omdat ze exact spiegelen wat jij uitstraalt en overbrengt in je houding, communicatie en gedrag. Het paard geeft directe- en eerlijke feedback zonder oordeel of bijbedoelingen. Deze laatste 2 zinnen heb ik van een trainingssite gehaald. In normaal Nederlands: het paard verrekt gewoon om te luisteren als jij niet in evenwicht bent. Dat wilde ik nou weleens bij mezelf testen.

Rijden met een wagentje

Mede daarom was ik dit weekend bij Sabine op bezoek die me heeft meegenomen naar haar eigen paard. Die liep heel hard rondjes in een zandbak waar ik in het midden stond (filmpje op de homepage). Ze heeft me ook meegenomen naar een vriendin die wedstrijden rijdt met paard en wagen. Aangespannen rijden heet dat. Ik ken dat van Studio Sport met de 4-span van IJsbrand Chardon. Hij won in mijn herinnering alle wedstrijden waar hij aan meedeed. Als ik op zijn site kijk, klopt dat wel zo’n beetje.

Paard knuffelen

Ik heb met paarden staan knuffelen, heb ze geaaid en ze tegengehouden. Ook vond een bepaald paard mij wel leuk en dat kan je echt merken. Een paard duwt dan haar hoofd in je schouder. En geeft je een zuigzoen in je nek. Dat laatste is niet waar hoor! Maar je kan echt de liefde van zo’n dier voelen. Dat doet wel wat met je. ik heb ook op een wagen gezeten met 2 paarden ervoor. Heb veel inzicht gekregen in de psyche van een paard en heb ontdekt dat paarden enorm zweten als ze hard hebben gewerkt.

Klinkt wellicht allemaal simpel, maar ik wist dat gewoon niet. En paarden hebben allemaal hun eigen karakter. De ene werkt heel hard en de andere loopt de kantjes er vanaf. Het zijn net mensen. Ik vond het echt geweldig om mee te maken en voor de rest van mijn leven kijk ik anders tegen paarden aan en zal ze vanaf nu meer onbevangen tegemoet treden.

Wat een ezel

We liepen een rondje met een tweespan met paarden en met een tweespan met ezels. Dat laatste was enorm leuk. De ene ezel, die Jean-Pierre heet, kon niet volledig balken (zo heet het geluid dat ezels maken). Hij zei wel Iiiii, maar niet Aaaaa. Blijkbaar had ie dat altijd al zo gedaan. Dat is heel apart. Als je Iiiii hoort, dan wacht je toch op de Aaaa, maar ja: die komt dan niet. Nooit niet. Nooit gedaan ook.

De andere ezel, wiens naam ik vergeten ben, had een hekel aan water. Wij wisten dat niet. Want ik was inmiddels van het paarden tweespan naar het ezel tweespan gegaan. Totdat we de brug over het water naderden. De andere ezel ging volledig in de brakes en wilde niet meer voor- of achteruit. Ja, zo ken ik ezels. Uit de boeken van Dik Trom. Lekker tegenwerken. Blijkbaar had deze een moeilijke jeugd gehad met veel water en dat wilde ie niet nog een keer. Nou ja, dan loop je ff om en dan is dat avontuur ook weer historie.

Leuke paarden

Ik vond het echt hartstikke leuk en heb enorm veel geleerd over paarden. En na dit weekend kan ik oprecht zeggen dat ik paarden echt leuk vind. Het zijn met recht edele dieren. En blijkbaar ben ik congruent in houding, gedrag en communicatie. Geen kind aan de paarden gehad.