Vanavond is Elvis in Sneek. Ik heb wel iets met Friesland omdat je daar heel makkelijk de wereld vanuit een ander perspectief kan bekijken. Je stapt vanuit je auto in een boot en echt; de wereld ziet er heel anders uit. Vroegguh gingen we namelijk met ons volleybalteam na het volleybalseizoen een weekendje zeilen in Friesland. En zuipen, dat natuurlijk ook. En lachen om niks, gaat goed samen met zuipen trouwens.

Vuurspuwen

Als een soort van padvinders legden we aan bij 1 van de eilandjes bij Sneek of Langweer, maakten een kampvuur en dronken Terhernster bitter en bier, veel bier. Ternhernster bitter is een uitermate verwarmend drankje (zo’n 32 procent) en je kan er goed mee vuurspuwen. Ja, dat deden we ook. Don’t try this at home kinderen en vooral niet inademen tijdens het blazen.

Koekoek

O ja, en lachen om niets. Tijdens een nacht op zo’n eilandje kregen we bezoek van een koekoek. En die zegt…… idd ‘koekoek’. Tot zover niet zoveel bijzonders. We waren op zo’n moment natuurlijk al in een bepaalde staat van zijn, zwaar aangeschoten dus en lagen al in onze tenten te slapen. De koekoek zat daar vrolijk zijn ding te doen en op gegeven moment werd 1 van mijn teamgenoten wakker en riep ‘koekoek’ terug als een soort van antwoord. Daarop werd iedereen wakker en kreeg de slappe lach en dat bleef maar gaan. Buikpijn van het lachen. Wat heb je nou helemaal nodig om plezier in het leven te hebben? Een eiland, een koekoek en veel Ternhernster bitter. Hoe moeilijk kan het leven zijn?

Gratis tanken?

Nog een ervaring met Friesland. Ik heb vanaf 2005 een paar jaar een opdracht gedaan voor gemeente Leeuwarden en reisde voor die opdracht de hele provincie door. In het begin verstond ik de taal helemaal niet en was dan ook zeer verbaasd toen ik na het tanken werd toegesproken door een pompbediende in een voor mij onbegrijpelijke taal. Op mijn vraag in het Nederlands wat hij toch bedoelde, kwamen dezelfde onverstaanbare klanten uit zijn keel.

Ik meende het te begrijpen en bedankte hem hartelijk voor het gratis tanken, wenste hem een fijne dag en liep naar mijn auto. Dat had effect! Als door een wesp gestoken kwam hij achter me aan en vertelde me in nagenoeg foutloos Nederlands hoeveel ik mocht betalen voor het tanken.

Tsja, het duurt ff, maar dan weet je waar het over gaat.

Jarrebarre

Het is helemaal goedgekomen later. Ik gaf voorlichting en training in het Nederlands en kreeg soms vragen in het Fries. Dat kon ik inmiddels verstaan; spreken is een heel ander verhaal. Verder dan Jarrebarre (Ooievaar) en Greentesop (groentensoep) ben ik niet gekomen. Waarom juist die woorden? Bij een vorig bedrijf had ik een collega uit Friesland en wanneer we tussen de middag groentesoep aten, gaf hij mij die vertaling. Vandaar. Jarrebarre vond ik gewoon een leuk woord omdat je totaal het verband met een ooievaar niet kan leggen. Tenminste ik niet.

Mooie provincie, Friesland en leuke mensen, dat ook.