De artiesten staan natuurlijk in het middelpunt van de belangstelling en ze werken daar ook hard voor. Op de dag van de voorstelling willen ze om 5 uur in het theater zijn om hun eigen spullen op te bouwen of goed neer te zetten, een soundcheck te doen, om te kleden en vooral in het begin ook een tijdje in te spelen. De show begint normaliter om 20 uur of 20.15 uur en duurt inclusief pauze tot 22.15-22.30 uur. Daarna praten, soms zelfs poseren met het publiek en ff wat drinken. Hoeveel ze drinken weet ik niet, maar op de terugweg zijn ze normaliter eerst wat luidruchtig en daarna wordt het heel rustig. Je hoort mij niet klagen. Gewoon aardige jongens, die helemaal gek zijn van muziek en erg professioneel. Vanaf afgelopen maandag zijn ze bij elkaar, hoorden welke nummers ze moeten spelen en woensdag stonden ze al voor de eerste try out in Steenwijk. En ze speelden gewoon goed.

Geluid en licht

Een voorstelling zoals de ‘I’ll be home for christmas tour heeft 3 a 4 technici nodig. Iemand voor het licht, iemand voor het zaalgeluid en de video en iemand voor het geluid van de artiesten. Die laatste technicus zit in de coulissen en heeft rechtsreeks contact met de artiesten, die met subtiele hints of woeste bewegingen van hoofd en/of armen duidelijk maken dat ze graag een wijziging in geluid willen hebben.

Ik heb al een paar keer bij de lichttechnicus en de geluidstechnicus tijdens de show in de zaal gezeten. Je hebt daar goed zicht op het podium, je gaat op een andere manier naar de show kijken en na een paar dagen krijg je met alle mensen die aan zo’n show meewerken een band en ook daarom ga je erbij zitten. Je doet die show met z’n allen.

Veel sjouwen

Dat is niet alles wat de technici doen. Ze sjouwen – samen met mensen van het theater – alle spullen die nodig zijn voor de show uit- en in de vrachtwagen. Bijvoorbeeld geluidsboxen, versterkers, mengpanelen, heel veel kabels, heel veel lampen en nog veel meer. En bij deze show ook een aantal kerstattributen waaronder 6 kerstbomen met 800 lichtjes per boom. Alle lichtjes zijn met tie-wraps aan de boom vastgemaakt omdat de bomen een keer of 30 in- en uit de vrachtwagen worden gehaald.

Als de artiesten om 17 uur komen, moet alles natuurlijk klaarstaan en daarom zijn de technici al om 13 uur in het theater aanwezig om de vrachtwagen uit te laden en alles op te bouwen. Tijdens de show zitten ze aan de panelen voor licht en geluid en na de show breken ze alles weer af en sjouwen het in de vrachtwagen. Daarna naar huis, maar vaak vertrekken ze later dan dat wij vertrekken. En de volgende ochtend om een uur of 10-11 naar het volgende theater. Dag in, dag uit, 6 dagen per week. Bijna een wonder dat ze nog tijd voor een relatie hebben.

Ego

Ik heb bewondering voor de toewijding van de technici en de wijze waarop ze de artiesten van dienst willen zijn. Deze band bestaat uit allemaal Engelsen en het zijn stuk voor stuk aardige- en toegankelijke mensen voor iedereen. De technici werken natuurlijk voor veel meer artiesten en niet alle artiesten zijn zo. Ik heb al wat namen van bekende Nederlanders langs horen komen die over een behoorlijk groot ego beschikken en vinden dat ze daarom niet met iedereen kunnen praten.

Het wordt steeds leuker deze tour.

Inchecken
Next Post