Een lekkere praktische blog deze keer. Je hebt je huis verkocht en je bent niet meer van plan om een huis te kopen, maar je gaat huren. Of je hebt je huis verkocht en je wilt rustig de tijd nemen om het koophuis van je dromen te vinden en wilt dus in de tussentijd wat huren. Hoe dan ook: het gaat in deze blog over huren.

Wonen bij familie

Een waarschuwing vooraf: in de euforie van het moment van verkoop – vooral wanneer het huis lang te koop heeft gestaan – willen vrienden en/of familieleden nog weleens aanbieden dat je tijdelijk bij hen mag wonen. De kinderen zijn toch het huis uit dus ze hebben ruimte genoeg. Of jullie hebben het altijd zo gezellig samen. Niet doen! Gewoon niet doen! Tenzij je vrienden genoeg hebt en er wel een paar kwijt wil of van je familie af wil, die kies je tenslotte toch niet zelf.

Wanneer de overbruggingsperiode langer is dan een paar weken, is deze oplossing niet aan te raden. Hoe goed je elkaar ook kent, hoe fijn je ook op samen op vakantie bent geweest: het gaat irriteren en vaak ook escaleren. Vergelijk het met een samengesteld gezin. Als er ruzie is, gaat het altijd over de kinderen van de ander. En geloof ons, wij zijn echt van het denken in mogelijkheden en ons glas is altijd half vol.

Wat dan wel? Wij hebben wat verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet.

Recreatiewoning

Wordt veel gebruikt als overbrugging tussen 2 huizen. Voordeel is dat je er zo intrekt. Ze zijn al gemeubileerd en voorzien van een tv en draadloos internet dus de kinderen kunnen overleven. Het is wel relatief duur: je betaalt vaak, afhankelijk van het seizoen, tussen de 800 en 1200 euro per maand, je hebt geen hypotheekrenteaftrek en je spullen worden opgeslagen.

Sociale huurwoning

Je schrijft je in bij de woningbouwvereniging in de plaats waar je woont en/of werkt. Dat doe je direct als je je huis te koop zet, want het aantal punten – en dat bepaalt hoe snel je een huis kan krijgen – is afhankelijk van de duur van inschrijving. Het huren is relatief goedkoop (vanaf 400 euro), maar voor veel huizen mag je inkomen niet hoger zijn dan € 35000,-. O ja: en als het zover is dat je een huurwoning nodig hebt, zorg dan dat je minderjarige kinderen hebt of leent, want dan heb je urgentie en krijg je sneller een woning.

Via een makelaar

Makelaars hebben regelmatig huurhuizen in de aanbieding. Vaak zijn dit koophuizen, die langere tijd te koop staan en daarom worden verhuurd. Ook recreatiewoningen worden regelmatig via een makelaar aangeboden. Een aparte tak van sport zijn de verhuurmakelaars, die vaak in grotere steden opereren en kamers en appartementen in de aanbieding hebben. Prijzen liggen (veel) hoger dan sociale huurwoningen, een makelaar vraagt vaak bemiddelingskosten, de inkomenseisen zijn fors – je inkomen dient 3 a 4 de hoogte van de huur te zijn – regelmatig dien je een huurcontract voor een jaar te tekenen en vrijwel altijd is een borg van 2 a 3 maanden huur van toepassing. Als je dat allemaal prima vindt, dan kan je zo’n woning snel intrekken.

Staatsbosbeheer 

Als je door het bos loopt of fietst zie je regelmatig van die lieflijke houten (vakantie)huisjes of prachtig gelegen boswachterswoningen. Goed nieuws: die kan je huren, maar het kost wel wat. Bij Staatsbosbeheer kunnen ze er meer over vertellen. Als je ooit al in de vrije natuur wilde wonen, is dit een mooie gelegenheid om te ervaren of dit iets voor je is.

Zelf doen

Benader zoveel mensen, die je kent of die je via iemand anders kent, waarvan je weet dat ze:

  • in vastgoed zitten;
  • huizen hebben;
  • een huis lang te koop hebben staan;
  • iemand zoeken om op hun huis te passen;
  • de “huizenkanalen” in je gemeente kennen.

Geef bij die mensen en/of organisaties aan dat je op zoek bent naar een huurhuis en wees zo specifiek en duidelijk mogelijk. Dat geeft vertrouwen en zorgt er in ieder geval voor dat je een antwoord krijgt waar je wat aan hebt. Voordeel van zelf doen is directe communicatie, geen bemiddelings- of andere kosten en je kan heel snel aan een huis komen.

Een bezoek aan de afdeling bouwen en wonen van je gemeente geeft je vaak duidelijkheid of de gemeente iets voor je kan doen, maar ook of het huis waarvan jij dacht dat het allang leeg staat wel echt leeg staat. De gemeente kan dat allemaal zien.

Vragen staat helemaal vrij. Je mag gewoon mensen benaderen, waarvan je weet dat ze maar 2 weken per jaar in hun huis wonen om te vragen of je hun huis mag huren. Er zijn zoveel huizen in Nederland, die een deel van- of het hele jaar leeg staan en tegelijkertijd is er zoveel woningnood, dat daar volgens ons een nieuwe markt is. Als mensen maar meer bereid zijn om te delen.