In de recente blog van 8 juli 2015 gaat het over het zoveel mogelijk laten staan van je interieur wanneer je je huis verkoopt. Wanneer de koper van je huis het interieur wil overnemen natuurlijk en liefst tegen betaling.

Hij wil niet

Maar stel je voor dat de koper helemaal niets wil overnemen. Niet je prachtige, dure gordijnen, waar je in je nieuwe huis niets meer aan hebt. Niet het laminaat, dat je ook nog allemaal uit je huis kan slopen voordat je gaat verhuizen en zelfs niet je kledingkasten, die maar net onder het plafond pasten en niet zonder beschadigen eruit gehaald kunnen worden. Dat is wel een beetje jammer om het maar zachtjes uit te drukken.

Maar…… zoals jullie inmiddels gewend zijn, denken we altijd in mogelijkheden. Als de kopers het niet willen overnemen, we het zelf niet willen of kunnen meenemen, dan is het tijd voor de MAROK aanpak.

De MAROK aanpak

Dat staat voor MArktplaats, ROmmelmarkt en Kringloopwinkel. We hebben dit in de praktijk getest. Eerst zet je alle spullen die je wil en kan verkopen op marktplaats. Wat er daarna overblijft, eventueel aangevuld met spullen van familie en vrienden, verkoop je op een rommelmarkt en wat er daarna overblijft, laat je door de plaatselijke kringloopwinkel ophalen. En stel dat de kringloopwinkel niet alles wil meenemen, dan wordt het de afvalcontainer of de gemeentewerf. Je hebt dan wel het maximale gedaan om je spullen een tweede leven te geven, je bent zuinig op de aarde en dat goede gevoel is ook wat waard.

Marktplaats

Wij zijn zo’n 10 jaar geleden begonnen met spullen via marktplaats te verkopen. Indertijd was het vrij normaal om de verkochte spullen op een carpoolplaats of parkeerplaats van eigenaar te laten wisselen. Alsof het een illegale drugstransactie was en de koper vooral niet mocht weten waar je woont. Jij gaf de koper een discreet verpakt pakketje en tegelijkertijd duwde hij je de afgesproken hoeveelheid euro’s in je handen en dat was de transactie. Verzenden deed je nog niet zoveel in die tijd.

Nu is het anders. Verkopen via marktplaats is makkelijk, betrouwbaar en – recent hebben we weer een hele huisraad verkocht – op de een of andere manier zijn het altijd leuke- en aardige mensen die je spullen komen halen. Vroeger had je een hond nodig om een praatje met andere mensen te maken; verkopen via marktplaats heeft hetzelfde effect. Het verbaast ons iedere keer weer wat je allemaal via marktplaats kan verkopen. Verroeste kruiwagens, oude droogmolens, Ikea kasten natuurlijk. Bijna overal is een markt voor.

Rommelmarkt

1 Keer in je leven op een rommelmarkt een kraam huren kunnen we je beslist aanraden. Nou ja kraam: het is 5 meter planken, waar je je koopwaar mag uitstallen. Jij doet het 1 keer, maar er staan ook professionele handelaren. Die staan een paar keer per week op een rommelmarkt DVD’s, CD’s, kleding, houtsnijwerk en nog veel meer te verkopen.

Vlak voordat de rommelmarkt opent, komt een aantal handelaren ff snel bij je kraam om de meest goedlopende spullen tegen de laagste prijs te kopen. Jij bent natuurlijk je kraam nog aan het opbouwen, want eerste keer en je weet niet precies wat er gebeurt. De handelaren wel! Ze zien dat jij nog aan het opbouwen bent, geen 2 dingen tegelijkertijd kan en dat is het moment dat ze geïnteresseerd in je spullen zijn. Verwarring, tenzij je met z’n 2-en bent en dat waren wij gelukkig, dan verdeel je de aandacht en gaat het allemaal goed.

Wij stonden op een echte grote rommelmarkt in de IJsselhallen in Zwolle. Onafzienbare rijen met kraampjes met spullen waarvan je soms echt denkt: wat moet je daar nou mee? Regelmatig wordt het toch gewoon verkocht en soms denkt het publiek hetzelfde als jij: “wat moet je daar nou mee”? En dan ga je met vrijwel dezelfde volle auto weer terug naar huis. Dat is trouwens bijna het ergste dat je op een rommelmarkt kan overkomen: met dezelfde volle auto teruggaan als waarmee je bent gekomen. Dan heb je namelijk niets verkocht of je hebt van het verdiende geld andere spullen gekocht, dat kan natuurlijk ook.

Kringloopwinkel

Laten we er vanuit gaan dat je veel spullen hebt verkocht via marktplaats en de rommelmarkt en voor de overgebleven spullen bel je de kringloopwinkel. Die komen bij je thuis en beoordelen wat ze wel of niet kunnen gebruiken. Heel veel wel gelukkig, maar bijvoorbeeld oude beeldbuis TV’s hoeven ze echt niet meer te hebben. Die mag je naar de gemeentewerf brengen. En zo is de cirkel rond.