Deze zin hebben jullie vast wel eens ergens gehoord: “je buitenwereld is een afspiegeling van je binnenwereld”. Ik leg het uit. Je binnenwereld is alles dat er in jezelf gebeurt op basis van je ervaringen en overtuigingen. Het zijn je gedachten, je gevoelens en emoties. Je buitenwereld is alles dat je buiten jezelf waarneemt. Andere mensen, je huis, je hond, je bankstel en de kleur van de muren bijvoorbeeld.

Ervaringen

Zoals gezegd, de wijze waarop jij de buitenwereld waarneemt, wordt bepaald door de ervaringen in je leven. Stel dat je als kind door een hond bent gebeten en dat is door je ouders opgelost – zoals door veel ouders overigens – met “het valt wel mee, geen blijvende beschadigingen, kusje erop, ijsje eten voor de schrik en doorgaan”. De begripvolle ouder, meestal de moeder, voegt er wellicht nog een “wat zal jij geschrokken zijn” aan toe en dat is het dan.

Voor sommigen is dat inderdaad zo, die hoeven niet in hondentherapie of naar een begripvolle maatschappelijk werker (“echt niet alle honden zijn zo”) en gaan gewoon door met leven. Voor anderen heeft de gebeurtenis een blijvende impact en ze zijn de rest van hun leven voorzichtig met honden. Heeft niets met honden te maken; de ervaring die je als kind had (binnenwereld) bepaalt hoe jij nu naar honden (buitenwereld) kijkt. Je kan de wijze waarop je naar de buitenwereld kijkt tamelijk eenvoudig veranderen, maar dat is een onderwerp voor een andere column.

Rommel in je huis

Nu de relatie met de verkoop van je huis. Als jij makkelijk je spullen laat slingeren en je ziet dat niet als rommel (binnenwereld) en je huisgenoten vinden het ook prima, dan is dat voor jou de normale staat waarin je huis verkeert (buitenwereld). Maar goed: je gaat je huis verkopen en er komen dus allerlei andere mensen over de vloer, die vanuit hun binnenwereld op een hele andere manier naar jouw buitenwereld kijken. Vrij vertaald: ze vinden je huis maar een zooitje en dat laten ze hoe dan ook aan je merken.

Als je heel relaxed bent, dan snap je het probleem niet en je maakt je er ook niet druk over. Je huis verkoop je dan waarschijnlijk ook niet, maar dat terzijde. Als je wat minder “easy going” bent, ga je wellicht een discussie aan over netjes / niet netjes of je voelt je persoonlijk aangevallen omdat ze “jouw huis” een zooitje vinden. Dat laatste echt niet doen en doe je toch: veroordeel jezelf niet en zoek alsnog die begripvolle maatschappelijk werker of therapeut. Je hebt namelijk weerstand en op die manier ga je je huis een stuk minder makkelijk verkopen.

Wees jezelf

Wat kan je dan wel doen? Het is goed om jezelf te zijn en te blijven, dat juichen we altijd toe. We hebben het al eerder gehad over een emotioneel CV en/of vrienden/familie die een videoblog maken waarom jouw huis zo fijn is om in te wonen. Heel goed: vraag vooral die mensen en eventueel een expert (stylist, makelaar) of ze eerlijk tegen je willen zeggen op welke punten je je huis kan aanpassen zodat het een grotere groep potentiele kopers aanspreekt. Lijkt de buitenwereld, maar je binnenwereld wordt een stuk opgeruimder.