Vragen jullie je dat ook weleens af; wat de hoogste restschuld van Nederland is?

Google

Zoeken op Google levert niet zoveel op. Je vindt er prachtige rapporten over de leeftijdsgroep met de meeste restschuld, hoe je het zo goedkoop mogelijk kan meefinancieren, wat de regionale verdeling is en waarom dat zo is en dat de gemiddelde restschuld € 30.000,- is. Het rapport is van april 2015.

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar bij 30.000,- kan ik me nog iets voorstellen. Het is veel geld en het kost waarschijnlijk een hele tijd om het af te lossen, maar het lijkt te kunnen. En zo sus je jezelf in slaap. Denk je controle te hebben en zekerheid en voel je je gerustgesteld. Oogjes dicht en snaveltjes toe, zei meneer de uil aan het einde van iedere aflevering van de fabeltjeskrant, eind jaren zestig van de vorige eeuw.

Grote restschuld

Maar wat nou als je restschuld € 300.000,- is? Ik kan me daar niets meer bij voorstellen en al helemaal niet dat je dat ooit kan terugbetalen. Stel dat de banken geen rente zouden berekenen – dat is juist één van de oorzaken van dit probleem, maar daarover later keer meer – en je bent in staat om naast je normale levensonderhoud en de huur/hypotheek van je nieuwe woning € 500,- per maand af te lossen op je restschuld. Dan ben je 50 jaar bezig om de restschuld af te betalen. Zonder rente, voor de goede orde. Ik vind 50 jaar een hele tijd.

IJsland

Kan het ook anders? Jazeker! In IJsland heeft de overheid tijdens de crisis van 2008 de banken gewoon failliet laten gaan en dat land is er economisch alweer een tijdje bovenop. In Amerika bestaat geen restschuld. Je verkoopt gewoon je huis en laat de sleutel achter. Voor de restschuld uit ons voorbeeld kan je 50 jaar iedere maand een lang weekend naar Disneyland.

Is er in Nederland een alternatief? Ja, dat is er. Je zorgt ervoor dat je helemaal geen geld meer hebt, dat je ontslagen bent of failliet bent gegaan. Dat je bent gescheiden of dat je partner is overleden en dat je geen enkel uitzicht hebt op werk. In dat geval mag je wellicht in de schuldsanering en mag je 3 jaar lang van 40 euro per week rondkomen. Daar mag je alles van doen: eten, kleding, trein, fiets, verjaardagen, vakanties. Een echte vetpot dus. Gelukkig bestaat er een voedselbank. Na 3 jaar wordt het gespaarde geld van je uitkering of baan aan de bank gegeven en daarmee is de schuld afgelost. Allemaal winnaars! Not.

Economie innoveren

Volgens ons dient niet alleen de huizenmarkt te innoveren, ook het huidige economische model is aan vervanging toe. Te beginnen met het afschaffen van de rente. Kan dat niet? O jawel hoor. Bij het Islamitisch bankieren wordt niet met rente gewerkt en in Zweden is een bank, de JAK bank, die geen rente berekent, maar gewoon tarieven voor de verleende diensten. Op de pagina van Ad Broere de jak bank is hierover meer te lezen. Ad is ook auteur van het boek “geld komt uit het niets”. En zo is het: als de restschuld maar hoog genoeg is, gaat het nergens meer over en dan is het tijd om op een andere manier naar het huidige economisch model te kijken.